Brand in afzuiginstallatie en wat dan?

Brand tijdig geblust

Soms kan het helaas voorkomen dat er brand ontstaat doordat er te hete materialen worden meegezogen de afzuiginstallatie in. Maar als dat gebeurd, wat dan?! Uiteraard doen wij geen concessies aan de veiligheid van onze installaties. Mede daarom toetsen wij niet alleen maar ook brancheorganisaties onze installaties om u er van te verzekeren dat u er alles aan heeft gedaan om de veiligheid van uw bedrijf, maar uiteraard ook uzelf en personeel te waarborgen.

Maar wat als er toch brand in het filter ontstaat, wat dan?

Een voorbeeld uit de praktijk dat onlangs heeft plaats gevonden. Eén van onze grootste klanten met een afzuiginstallatie van 108.000m3/uur had tijdens het schaven een ontstekingsbron opgezogen. Dit kan bijvoorbeeld een onderdeel van de machine zijn dat is warm geworden en afknapt. Meerdere veiligheidsmechanismen zijn mogelijk om een uitbraak onder controle te houden. In deze specifieke situatie was de installatie voorzien van een automatisch vonkdetectie- en blussysteem in de leiding. Echter kan er een gloeinest worden opgezogen, welke hierdoor niet altijd geblust kan worden. Mede daarom is dit enorme filter zelf voorzien van o.a. brandkleppen, terugslagkleppen, explosiepanelen, thermosensoren, een automatisch sprinklersysteem etc.

Toen de ontstekingsbron in het filter kwam is er weliswaar brand ontstaan, maar door alle aanwezige voorzieningen is een uitslaande brand naar de machinale en opslag voorkomen. Dat niet alleen, maar ook het filter is grotendeels bespaard gebleven. Zoals te verwachten zijn er inwendige componenten; 400 filterslangen, bekabeling, enkele motoren en wat kleinere onderdelen, aangetast, maar deze zijn relatief makkelijk te vervangen in plaats van een compleet nieuw filter van dit formaat.

Een productiebedrijf als deze kan het zich niet veroorloven om stilstand te hebben! In samen werking met de klant is het filter binnen enkele dagen inwendig gestript en weer opgebouwd. Op sommige momenten waren er verschillende montageploegen boven, onder en in het midden van het filter aan het werk. Met minimale stilstand kon de klant weer probleemloos opstarten.

Vraagt u zich dit voor uw bedrijf af; Wat zijn de consequenties als de afzuiginstallatie voor langere tijd stil staat?

Wilt u meer weten over de veiligheid en bedrijfszekerheid van uw installatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op.