Fijnstof tijdens de nabewerking?

Mooie publicatie in het vakblad Houtkrant.

– editie 28 januari 2022 –

DOKKUM – Er worden steeds hoger eisen gesteld aan de afwerking van producten. Vaak zijn dit ook nog eens producten waarbij de nabewerking niet of nauwelijks te automatiseren is. Tijdens dit proces komt er nog altijd veel stof vrij wat moeilijk te voorkomen of weg te nemen is. Dit in combinatie met de toenemende zorg omtrent fijnstof maakt het steeds lastiger zo goed te blijven produceren.

Holtrop & Jansma, gevestigd in Dokkum en wereldwijd opererend als specialist in industriële luchttechniek heeft niet stil gezeten. De kennis die in de ruim 60 jaar is opgedaan heeft men gestoken in de doorontwikkeling van een bekend product; de schuurtafel.
Waarschijnlijk denkt u bij het horen hiervan, dit is niks nieuws. Sterker nog die hebben we al staan. Echter is hier wel degelijk wat aan veranderd.

Meestal werd een schuurtafel aangesloten op een centrale afzuiging, met als gevolg dat er weinig capaciteit over bleef voor andere bewerkingsmachines.
Of het was niet mogelijk een grotere ingebouwde ventilator te plaatsen aangezien dit veel geluidsoverlast gaf.
Om een werkblad van bijvoorbeeld 2,5 meter goed af te zuigen heeft men al snel een capaciteit van ca. 4.000m3/uur nodig. Ter vergelijking; voor een beetje CNC machine is een capaciteit van circa 5.000m3/uur noodzakelijk.

De schuurtafels van Holtrop & Jansma zijn voorzien van een retourplenum, een soort omgekeerde afzuigkap, welke zorgt voor een downforce richting het werkblad.
Dit in combinatie met de verhoogde afzuigcapaciteit in het werkblad, zorgt er voor dat fijnstof vele malen efficiënter wordt afgezogen, zonder meer geluid te produceren.
Daarnaast is de schuurtafel ook nog te voorzien van enkel vernuftigheden zoals; een ingebouwd hoog vacuüm systeem ten behoeve van handgereedschap, persluchtaansluitingen, LED-verlichting, ingebouwde randafzuiging, mobiel onderstel enzovoorts.

zie ook www.dehoutkrant.nl