Van ‘start-up’ naar ‘internationaal specialist’

DOKKUM – Al sinds 1960 ontwerpt en bouwt Holtrop & Jansma B.V. in Dokkum de meest geavanceerde afzuig- en filtercombinaties voor de industrie. De producten en oplossingen levert het Friese bedrijf aan de hout-, papier-, karton-, afval-, recycling- en metaalverwerkende industrie. Holtrop & Jansma beschikt over een immens assortiment producten en installaties, deels standaard, maar ook maatwerk. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot Nederlands grootste full service specialist op het gebied van industriële luchtzuivering, recycling en bulkhandling.

Op 1 juli 1960 startten de heren Holtrop & Jansma in Dokkum met de productie van afzuig- en filterinstallaties. Het nijvere bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal succesvolle innovatieve onderneming met maar liefst negentig medewerkers op de loonlijst. In 1996 werd Holtrop & Jansma overgenomen door de huidige directeur, Gerd Lindemann, waarna de vleugels tot ver buiten Friesland werden uitgeslagen. In 2009 start Holtrop & Jansma met een tweede eigen productiefaciliteit in China. Dit om dicht op de snel groeiende industriële markt en het Chinese bedrijfsleven te zitten.

Hoogwaardig maatwerk

In de technisch hoogwaardige markt van afzuiginstallaties en filtersystemen is voortdurende vernieuwing van levensbelang. Bij Holtrop & Jansma koppelen ze technologische kennis aan een innoverende mentaliteit. En het is deze unieke combinatie van ervaring, knowhow, innovatie, luisteren en meedenken met klanten die door de jaren heen voor constante groei van dit mooie Friese bedrijf heeft gezorgd.

Marktleider

Inmiddels staan de medewerkers van het bedrijf met brede praktijkervaring garant voor een vakkundige aanpak van een luchtfilter probleem. Of het nu gaat om het stofvrij maken van één werkplek, of om het snel installeren van een fabriek brede afzuiginstallatie. In alle gevallen produceren ze hoogwaardig maatwerk, gebaseerd op gedegen research en professionele engineering. Dit doen ze al die jaren voor kleine en grote bedrijven die in hun werkproces stof en grove reststoffen snel, stil en effectief willen afzuigen, filteren, opvangen en kunnen afvoeren, zodat medewerkers werken in een veilige en gezonde werkomgeving met schone lucht.

Van afval tot nieuw product

De afgelopen jaren is er vanuit duurzaamheid ook fors geïnvesteerd en aan innovatie gedaan om afval (houtzaagsel of metaalvezels) af te zuigen, op te vangen en met deze afvalstoffen weer nieuwe producten te maken. Denk aan houtstof en houtresten waar palletkorrels van gemaakt worden voor palletkachels.

Ondernemend

“In de afgelopen decennia hebben we een enorme expertise verworven, via een breed klantenbestand in tal van landen en branches. We hebben altijd gewerkt in de voorhoede van ons vak en zijn ondernemend, vernieuwend en ambitieus”, aldus Gerd Lindemann, die ook medeoprichter en voorzitter is van de brancheorganisatie FLS (Fabrikanten Luchtfilter Systemen) en initiatiefnemer voor het opzetten van het Qex-keurmerk Stofafzuiginstallaties.

Kwaliteit

De kwaliteit van het bedrijf wordt overigens niet alleen gegarandeerd door praktijkervaring. Zo werken ze bij Holtrop & Jansma bij ieder project volgens de VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers), wat betekent dat de organisatie volledig voldoet aan alle hoge eisen op het gebied van kwalitatief ondernemen. Een onstoffingsinstallatie wordt geleverd in een explosieveilige uitvoering, overeenkomstig de ATEX-richtlijnen. Dit betekent dat silo’s, filters en andere installaties worden voorzien van explosiepanelen, sprinklerknoppen of een blusleiding. Zo komt de klant van Holtrop & Jansma nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Breed leveringsprogramma

Holtrop & Jansma ontwerpt, bouwt en installeert alle denkbare producten en installaties op het gebied van luchtzuivering en ontstoffing. Het leveringsprogramma varieert van alle soorten filterunits, leidingmaterialen, cyclonen, kleppen en luchtsluizen tot opslag- en transportinstallaties.
Die laatste categorie omvat onder andere silo’s (met woelinrichting), stortputten, elevatoren, zeefinstallaties, shredders, persen en vulmachines. Naast stationaire installaties kunnen ook mobiele afzuiginstallaties worden geleverd. Het leidingwerk wordt in eigen huis op maat gefabriceerd, zodat de diverse installaties snel en probleemloos op elkaar zijn aan te sluiten.

Als productprocessen veel geluid produceren, verzorgt Holtrop & Jansma hiervoor een geluidsisolerende omkasting, van ontwerp tot en met bouw. Het programma industriële geluidsbeheersing omvat verder afblaasdempers en geluidsschermwanden. Zo kan geluidsniveau worden gereduceerd om te voldoen aan de wettelijke (arbo)voorschriften. Een andere competentie van Holtrop & Jansma is de besturing van de installaties. Hierdoor kunnen installaties op korte termijn en op de juiste wijze worden geïntegreerd in de diverse besturingssystemen.