Even het kussen opschudden

Holtrop & Jansma is al jarenlang één van de toonaangevende bedrijven in luchtzuiveringstechniek in de Nederlandse houtverwerkende industrie. In juni 2023 droeg directeur/ eigenaar Gerd Lindemann de leiding van het bedrijf over aan Seerd Tuinstra. En met de directiewissel…

“Doorgaan en even het kussen opschudden.” Zo beschrijft Tuinstra de plannen die hij heeft. En met opschudden bedoelt hij niet dat het een ingeslapen bedrijf is. “Nee, zeker niet. Er is hier heel veel kennis binnen het bedrijf met goed gemotiveerde medewerkers, maar er zijn natuurlijk altijd punten ter verbetering.”

Holtrop & Jansma kent een lange geschiedenis. In 1960 zag het Friese bedrijf het levenslicht. In 1996 nam Gerd Lindemann de leiding van het bedrijf over. Voor Lindemann in beeld kwam richtte het bedrijf zich voornamelijk op de houtverwerkende industrie, maar na zijn aantreden werden de risico’s gespreid en kwamen naast hout- ook de agrarische sector, de papierindustrie, de metaal- en kunststofindustrie en de recycling in beeld.

Vooral in die laatste sector zit de laatste jaren de grootste groei. “Maar hout blijft een belangrijke partij”, zegt Lindemann, die lacht als hem wordt gevraagd hoe groot dat aandeel hout is. “Dat ga ik niet zeggen. Je moet de concurrent niet wijzer maken dan hij is. Maar ik kan zeggen dat het nog altijd substantieel is. Terugkijkend op de afgelopen 27 jaar ben ik er misschien nog wel het meest trots op dat we de grote economische crisissen van 2008 en 2014 hebben overleefd, inclusief de coronatijd.”

Klik hier en lees het hele verhaal op pagina 7 van de Houtkrant van 3 november 2023 (editie 18, jaargang 21).